Łosoś pieczony w folii aluminiowej z ziemniaczkami "pépite" i sałatą lollo rossa
To jest kolejne moje odkrycie na łososia, tym razem kupiłam większą połowę świeżego łososia od strony ogona, wy-filetowałam, a następnie uzyskałam z całości trzy dania, pierwsze z nich to filety pieczone w folii.
Zapraszam.
Proporcje dla 4 osób:
Składniki do przyrządzenia ryby:
- 4 niewielkie filety ze świeżego łososia
- sól morska
- pieprz
- musztarda dijon
- 2 limonki
- świeża natka pietruszki
Dodatki do ryby:
- ziemniaczki odmiany "pépite" - 1 kg
- oliwa
- masło
- sól morska
- pieprz
- zioła prowansalskie - 2 łyżeczki
- czosnek - 3 ząbki
- sałata odmiany lollo rossa - kilka liści
Sos do sałaty i do ryby:
- oliwa - 5 łyżek
- musztarda dijon - 2 łyżeczki
- sok z limonki - 1 łyżeczka
- ocet balsamiczny - 2 łyżki
- sól morska - szczypta
- pieprz - szczypta
Wykonanie:
Filety osuszone bez ości (które należy usunąć) układamy w folii w naczyniu żaroodpornym, solimy, pieprzymy, skrapiamy sokiem z limonki i smarujemy musztarda dijon, kładziemy na każdym kawałku gałązkę świeżej pietruszki. Przykrywamy folią i wstawiamy na 200 stopni do pieca na około 30 minut (może być ten czas zmniejszony w zależności od jakości pieca, ponieważ ryba powinna być wilgotna i delikatnie upieczona.
W misce umyte ze skórką ziemniaczki przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i oliwą.
Patelnię (w moim przypadku jest to ceramiczna, którą uwielbiam za jakość i jej urok ;)) rozgrzewamy i wrzucamy nasze mini kartofelki, smażymy około 30 minut na małym ogniu mieszając i podrzucając co jakiś czas. Przy końcu dodajemy plaster masła, posiekany czosnek i posiekaną świeżą natkę pietruszki i chwilę smażymy (1-2 minuty).
Sos do sałatki tradycyjnie mieszamy w miseczce energicznie na aksamitną masę i polewamy nim na talerzu sałatę i rybę. Ozdabiamy jeszcze gałązkami świeżej pietruszki i plastrami limonki.
Danie gotowe, bardzo smaczne i zdrowe, polecam.
Smacznego!