czwartek, 28 lutego 2013

Chleb pszenno - żytni z ziarnami




Chleb pszenno - żytni z ziarnami



Składniki:
  • 250 g mąka pszenna krupczatka
  • 250 g mąka żytnia
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki otrębów żytnich
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  • 3 łyżki sezamu
  • 3 łyżki pestek dyni
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżeczki cukru
  • 5 g świeżych drożdży
  • 2 szklanki wody
Wykonanie:

W małej miseczce mieszamy drożdże z cukrem, zalewamy letnią wodą i mieszamy dokładnie. W dużej misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki czyli mąkę, ziarna, sól, otręby i powoli wlewamy drożdże rozpuszczone w wodzie. Dolewamy drugą szklankę, już zimnej wody i wszystko mieszamy drewnianą łyżką. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 2 godziny do wyrośnięcia. Nagrzewamy piec do 200 stopni i przełożone ciasto do foremki i wkładamy na 1,5 godziny. (Foremkę należy posmarować tłuszczem, w moim przypadku jest to oliwa, ale równie dobrze może to być masło :))
I gotowe :)





Smacznego!

5 komentarzy:

  1. 5 g czy 5 dkg drozdzy? dziekuje za piekne przepisy i pozdrawiam jesiennie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 5 g ! ponieważ tego ciasta nie wyrabiamy jak tradycyjny chleb i pieczemy w formie ;)
      Również pozdrawiam !

      Usuń
  2. Witam serdecznie. A czy mają to być drożdże instant czy drożdże świeże?

    OdpowiedzUsuń

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...