Chleb pszenno - żytni z ziarnami
Składniki:
- 250 g mąka pszenna krupczatka
- 250 g mąka żytnia
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki otrębów żytnich
- 3 łyżki ziaren słonecznika
- 3 łyżki sezamu
- 3 łyżki pestek dyni
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 3 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżeczki cukru
- 5 g świeżych drożdży
- 2 szklanki wody
Wykonanie:
W małej miseczce mieszamy drożdże z cukrem, zalewamy letnią wodą i mieszamy dokładnie. W dużej misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki czyli mąkę, ziarna, sól, otręby i powoli wlewamy drożdże rozpuszczone w wodzie. Dolewamy drugą szklankę, już zimnej wody i wszystko mieszamy drewnianą łyżką. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 2 godziny do wyrośnięcia. Nagrzewamy piec do 200 stopni i przełożone ciasto do foremki i wkładamy na 1,5 godziny. (Foremkę należy posmarować tłuszczem, w moim przypadku jest to oliwa, ale równie dobrze może to być masło :))
I gotowe :)
Smacznego!
Pyszny chlebek :)
OdpowiedzUsuń5 g czy 5 dkg drozdzy? dziekuje za piekne przepisy i pozdrawiam jesiennie!
OdpowiedzUsuń5 g ! ponieważ tego ciasta nie wyrabiamy jak tradycyjny chleb i pieczemy w formie ;)
UsuńRównież pozdrawiam !
Witam serdecznie. A czy mają to być drożdże instant czy drożdże świeże?
OdpowiedzUsuńDrożdże świeże.
UsuńPozdrawiam.