Wywar z łososia
Wywar, który posłuży nam do zgotowania innej zupy. Gorący proponuję przelać do słoika i po wystudzeniu przechowywać w lodówce, albo w pojemniku plastikowym zamrozić. Uzyskałam podczas filetowania świeżego łososia kręgosłup z częścią mięsa, którego byłoby szkoda wyrzucać, także z tych dobroci i jarzyn otrzymałam bulion wartościowy i bardzo smaczny.
Składniki:
- kręgosłup łososia
- cebula - 1 sztuka
- 1 por
- czosnek - 3 ząbki
- marchew - 2 sztuki
- pietruszka - korzeń
- pietruszka - natka
- kilka listków świeżego lubczyku
- liść laurowy - 3 sztuki
- ziele angielskie - 3 ziarna
- ostra papryczka - 1/4
- sól morska
- pieprz biały
- woda - około 2 litrów
Wykonanie:
Gotujemy jarzyny razem z rybą około 2 godzin, tak aby wyciągnąć wszystkie jego walory i aromaty. Przyprawić solą, pieprzem (wedle gustu, u mnie były to 2 łyżeczki soli morskiej i pól łyżeczki pieprzu). Na koniec przecedzamy dokładnie nasz wywar oddzielając w ten sposób niepotrzebne ości i wygotowane jarzyny, pozostawiając jedynie samą esencje smaku. Przelewamy do naczyń i gotowe :)
Po dodaniu przypraw: miodu (bądź cukru trzcinowego), curry, kurkumy, imbiru oraz sosu sojowego uzyskamy pyszny, aromatyczny rosół z łososia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz