Tarta z łososiem, szpinakiem i serem feta na cieście francuskim
Szybkie i smaczne danie na lunch albo romantyczną kolację. Dlaczego szybkie?
Ciasto mamy już gotowe, nie warto się trudzić, a składniki są wszędzie dostępne, wystarczy po nie sięgnąć.
Więcej czasu mamy dla siebie :)
Składniki:
- łosoś świeży około 250 g
- szpinak świeży - jedna garść
- ser feta 1/4 opakowania
- śmietana - 4 łyżki
- gałka muszkatołowa - szczypta
- czosnek - 3 ząbki
- świeża natka pietruszki - kilka gałązek
- sól morska - szczypta
- pieprz - szczypta
- limonka
- oliwa - 4 łyżki
Wykonanie:
(Podczas filetowania mojego pięknego i świeżego łososia uzyskałam kilka bardzo ładnych kawałków mięsa bez ości, które zamarynowałam na jedną dobę w soku z limonki i oliwie z sola i pieprzem).
W foremce na tarte układam wraz z papierem ciasto francuskie. Papier jest potrzebny ponieważ ułatwi nam ściągniecie po upieczeniu ciasta z formy na talerz. Lekko nakłuwamy widelcem dno. Smarujemy je śmietaną rozrobioną z posiekanym czosnkiem, solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Układamy na śmietanie dobrze umyte liście świeżego szpinaku, a następnie naszego łososia zamarynowanego, skrapiając go jeszcze marynatą. Rozkruszamy ser feta po całości i posypujemy natka pietruszki. Wstawiamy do pieca na około 200 stopni na 25 minut.
Po wyciągnięciu z pieca przekładamy na talerz, posypujemy jeszcze natką pietruszki i gotowe. Można podać z dowolną sałatą, w moim przypadku jest to sałata lollo rossa ze świeżymi liśćmi szpinaku w sosie śmietanowym.
Smacznego!
Mm, pyszności:) Klasyczne i zawsze sprawdzone połączenie.
OdpowiedzUsuńTo najlepsze danie, ktore jadlam w zyciu.
OdpowiedzUsuńwidzialam ten blysk w oku ;)
Usuń