Pomidorowa na wywarze rybnym
Na wywarze, który uzyskałam z łososia zgotowałam pomidorową zupę z gwiazdkami. Przypadła ona szczególnie najmłodszym do gustu, co było widać po pustym talerzu i uśmiechniętej pomarańczowej buzi :)
Polecam.
Składniki:
- około 1,5 litra wywaru rybnego (u mnie jest to wywar z łososia)
- ugotowany ryż - pól torebki
- makaron gwiazdki - około 100 g
- przecier pomidorowy - 100 g
- śmietanka słodka - 100 g
- sól morska (do smaku)
- pieprz - szczypta
- cukier trzcinowy - 1 łyżeczka
- sos sojowy - 2 łyżki
- oliwa do skropienia na talerzu (jeżeli ktoś lubi)
- natka pietruszki - kilka gałązek
Wykonanie:
Do gotującego się wywaru można dodać z dwie szklanki wody (to zależy na ile osób planujemy posiłek) i wsypać makaron. Podgotować chwilę, zupa dzięki temu będzie się zagęszczać, dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy całość i gotujemy około 15 minut. Na koniec dodajemy ugotowany wcześniej ryż i przyprawiamy sosem sojowym, solą, pieprzem i cukrem. Gotujemy jeszcze tylko 5-10 minut tak aby wszystko ładnie się połączyło ze sobą, na koniec dolewamy śmietankę i gotowe. Na talerzu skrapiamy oliwą i ozdabiamy natką pietruszki.
Smacznego!
Bardzo lubię. Tylko zazwyczaj robię niezabielaną.
OdpowiedzUsuńMistrzostwo świata! J.
OdpowiedzUsuńdobrze powiedziane, mistrzostwo świata:D
OdpowiedzUsuńAbsolutnie przepyszna !
OdpowiedzUsuń