Tarte aux pommes - tarta z jabłkami
Pyszny, delikatny i szybki deser
Składniki:
- ciasto francuskie - 1 opakowanie
- jabłka - 3 sztuki
- zmielone migdały - 1 łyżeczka
- słodka śmietanka - 200 ml
- jajka - 2 całe
- cynamon - 1 łyżeczka
- cukier trzcinowy - 4 łyżki
Wykonanie:
Technika taka sama jak w tarcie na słono, czyli rozwijamy ciasto i papierem od dołu układamy na foremce. Nakłuwamy lekko widelcem dno ciasta i posypujemy zmielonymi migdałami. Jabłka myjemy dokładnie, osuszamy i obieramy ze skórki. Kroimy je na ćwiartki, wykrawamy środki i każdą ćwiartkę jeszcze kroimy na pól. Układamy na cieście. W osobnej małej miseczce mieszamy 2 łyżki cukru i pól łyżeczki cynamonu, posypujemy jabłka i wstawiamy do pieca rozgrzanego do 200 stopni na około 10-15 minut. Jabłka wówczas nam zmiękną a cukier się lekko roztopi. W tym czasie w osobnej misce rozbijamy jajka, dorzucamy 2 łyżki cukru i resztę cynamonu. Mieszamy mikserem albo ręcznie (ja użyłam miksera). Dolewamy śmietankę i miksujemy ponownie. Polewamy słodkim sosem nasze jabłka w foremce i wstawiamy z powrotem do pieca na 30 minut. Po upieczeniu jeszcze lekko posypujemy cukrem z cynamonem i podajemy na ciepło.
Smacznego!
Ależ ta tarta pięknie wygląda.
OdpowiedzUsuńzapraszam :)
UsuńKocham jabłka!....smacznie jak zawsze:)Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńgrazie mille ;)
Usuńi wzajemnie :)
Najlepsza tarta na swiecie ! Byla absolutnie przepyszna !
OdpowiedzUsuń