piątek, 21 marca 2014

Spaghetti aglio olio




 Spaghetti aglio olio



Danie szybkie, smaczne, a w moim przypadku na dzisiaj Last minute ! 
Jest to kuchnia włoska, która również jest bliska memu sercu jak i podniebieniu.
Zapraszam.



Składniki:
  •  300 g makaronu spaghetti, (di semola di grano duro - z pszenicy durum)
  • 6 ząbków czosnku
  • 3 suszone ostre papryczki (dozować wedle uznania i podniebienia)
  • 1 szczypta soli morskiej
  • 1 szczypta pieprzu
  • 3 szczypty suszonego oregano (lepsza będzie świeża natka pietruszki)
  • 40 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
 Wykonanie:

Do rozgrzanej oliwy (umiarkowanie rozgrzanej) przełożyć pokrojony z plasterki czosnek, ostre papryczki, zioła, przyprawy, przemieszać, lekko podrumienić i dodać ugotowany w osolonej wodzie makaron al dente. Połączyć ze sobą i podawać.








Buon appetito !

poniedziałek, 17 marca 2014

Kapusta włoska zapiekana z porem i selerem naciowym w śmietanie i serze Cheddar




Kapusta włoska zapiekana z porem i selerem naciowym w śmietanie i serze Cheddar



Wegetariańska zapiekanka w kremowej śmietance pokryta pysznym serem Cheddar. 
Zapraszam.



Składniki:
  • 1/2 niewielkiej główki kapusty włoskiej
  • 1 por
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 400 ml śmietanki kremówki
  • 200 g sera Cheddar (bądź innego dobrego sera)
  • 2 szczypty soli morskiej
  • 2 szczypty pieprzu
  • 1 żółtko
  • 3 szczypty ziół prowansalskich
Wykonanie:

Kapustę włoską opłukać, wyciąć głąb, pokropić w niewielkie kawałki. Por dokładnie opłukać, pokroić w krążki. Seler umyć, pokroić. Wszystko ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać śmietanką wymieszaną z żółtkiem i przyprawami, przykryć folią aluminiową, wstawić do rozgrzanego pieca do 200 stopni i piec około 20 minut, a następnie ściągnąć folię i posypać startym serem na dużych oczkach i piec kolejne 20 minut, tak aby warzywa nie straciły swojej chrupkości.










Smacznego.

niedziela, 16 marca 2014

Sałatka z pora z kukurydzą w jogurcie





Sałatka z pora z kukurydzą w jogurcie




Składniki:
  • 1 por
  • 1 puszka kukurydzy
  • 200 g  jogurtu naturalnego
  • 1 szczypta soli morskiej
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 łyżka octu winnego 
Wykonanie:

Por oczyszczony i opłukany pokroić w pól talarki, przełożyć do miski, dodać kukurydzę z puszki. Wymieszany jogurt z przyprawami i octem winnym dodać do pora i kukurydzy i delikatnie połączyć ze sobą.






Smacznego!

sobota, 8 marca 2014

Lotaryńska zupa z boczkiem - La soupe lorraine au lard




Lotaryńska zupa z boczkiem - Soupe lorraine au lard



Zapraszam na sezonową zupę rodem z Lotaryngii pachnącą boczkiem i warzywami. Danie treściwe i pełne smaków. Zupa ta gościła na lotaryńskich stołach zarówno u chłopów jak i mieszczan od zarania dziejów. Niegdyś jednak dodawało się warzywa codziennie przez cały tydzień, a boczek wędrował do rodzinnego garnka jedynie w niedzielę, co było okazją do świętowania. Dzisiaj się to zmieniło i gotowanie zupy rozpoczyna się dodaniem boczku do gotującej się wody, a dopiero potem reszty ingrediencji. Jest to zupa, którą można jeść cały tydzień, a odgrzewana zyskuje na walorach smakowych, podobnie jak polski bigos.



Składniki:
  • 1 kapusta włoska
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 1 rzepa
  • 300 g boczku wędzonego
  • 1 pęczek świeżej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 3 szczypty tymianku
  • 3 szczypty majeranku
  • 1,5 łyżeczki soli morskiej (Uwaga słony boczek)
  • 200 g fasoli
Wykonanie:

Oderwać liście zewnętrzne kapusty, wyciąć głąb, przekroić na pól, opłukać, a następnie pokroić w małe kawałki. Marchewki obrać i zetrzeć na dużych oczkach. Rzepę i ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w małą kostkę. Por oczyścić, pokroić w talarki. Cebulę i czosnek posiekać. W dużym garnku zagotować  wodę około 2 litry, dodać boczek, zebrać szum, wrzucić fasolę (namoczoną wcześniej przez 12h), kapustę, marchewkę, cebulę, czosnek, gotować, 1,5 godziny. Następnie dorzucić por, ziemniaki i przyprawy.  Gotować jeszcze 20 minut. Pokroić boczek.
Podawać na gorąco z pieczonymi kromkami chleba.









Smacznego!

piątek, 7 marca 2014

Naleśniki z kremowym słodkim serkiem




Naleśniki z kremowym słodkim serkiem



Składniki:
  • 250 mąki pszennej
  • 500 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1 szczypta soli 
  • 40 g masła
Nadzienie serowe:
  • 300 g serka homogenizowanego
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego
Wykonanie: 

Wszystkie składniki na naleśniki zmiksować na aksamitną masę i odstawić do lodówki na 1 godzinę. Po schłodzeniu smażyć naleśniki na maśle. W osobnej misce utrzeć żółtko z cukrem pudrem, dodać serek homogenizowany, krople ekstraktu waniliowego, zmiksować na jednolity krem. Przełożyć masą serową każdy naleśnik i posypać cukrem pudrem.







Smacznego!

sobota, 1 marca 2014

Tiramisu malinowe - Tiramisu aux framboises




Tiramisu malinowe - Tiramisu aux framboises 



Zapraszam do przyrządzenia pysznego klasycznego włoskiego tiramisu z malinami, zastępując serek mascarpone serkiem homogenizowanym.


Proporcje na 4 szklaneczki:

Składniki na biszkopt:
  • 3 jajka
  • 80 g cukru pudru
  • 80 g mąki pszennej
Wykonanie:

Oddzielić białka od żółtek, białka ubijać dodając cukier, przesianą mąkę, a następnie żółtka. Wyłożyć powstałą masę na papierze do pieczenia o grubości 1 cm i wstawić do pieca na 12 minut przy temperaturze 180 stopni. Po wystygnięciu wyciąć kółka odpowiednie do naczyń w których podaje się tiramisu.



Składniki na krem:
  • 1 żółtko
  • 200 ml słodkiej śmietanki
  • 125 g serka mascarpone albo kremowego białego zwykłego serka, którego ja użyłam do tego kremu
  • kilka kropelek ekstraktu waniliowego
  • 30 g cukru pudru
Wykonanie:

W schłodzonej misce ubić śmietanę z cukrem. W drugiej misce ubić żółtka z cukrem do powiększenia się objętości masy, następnie dodać serek, ekstrakt waniliowy i miksować przez 2 minuty. Połączyć delikatnie ze sobą dwa kremy.

Dodatkiem owocowym są maliny, które można nabyć w formie świeżych owoców bądź mrożonych, ja skorzystałam z tej drugiej opcji (około 100 g malin).

W szklaneczkach w kolejności ułożyć biszkopty, owoce i krem na przemian. Schłodzić minimum 1 godzinę w lodówce przed podaniem. 






Smacznego!

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...