Lotaryńska zupa z boczkiem - Soupe lorraine au lard
Zapraszam na sezonową zupę rodem z Lotaryngii pachnącą boczkiem i warzywami. Danie treściwe i pełne smaków. Zupa ta gościła na lotaryńskich stołach zarówno u chłopów jak i mieszczan od zarania dziejów. Niegdyś jednak dodawało się warzywa codziennie przez cały tydzień, a boczek wędrował do rodzinnego garnka jedynie w niedzielę, co było okazją do świętowania. Dzisiaj się to zmieniło i gotowanie zupy rozpoczyna się dodaniem boczku do gotującej się wody, a dopiero potem reszty ingrediencji. Jest to zupa, którą można jeść cały tydzień, a odgrzewana zyskuje na walorach smakowych, podobnie jak polski bigos.
Składniki:
- 1 kapusta włoska
- 1 por
- 1 cebula
- 5 ząbków czosnku
- 4 marchewki
- 4 ziemniaki
- 1 rzepa
- 300 g boczku wędzonego
- 1 pęczek świeżej natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 3 szczypty tymianku
- 3 szczypty majeranku
- 1,5 łyżeczki soli morskiej (Uwaga słony boczek)
- 200 g fasoli
Wykonanie:
Oderwać liście zewnętrzne kapusty, wyciąć głąb, przekroić na pól, opłukać, a następnie pokroić w małe kawałki. Marchewki obrać i zetrzeć na dużych oczkach. Rzepę i ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w małą kostkę. Por oczyścić, pokroić w talarki. Cebulę i czosnek posiekać. W dużym garnku zagotować wodę około 2 litry, dodać boczek, zebrać szum, wrzucić fasolę (namoczoną wcześniej przez 12h), kapustę, marchewkę, cebulę, czosnek, gotować, 1,5 godziny. Następnie dorzucić por, ziemniaki i przyprawy. Gotować jeszcze 20 minut. Pokroić boczek.
Podawać na gorąco z pieczonymi kromkami chleba.
Smacznego!
Nie lubię zup, ale ta chyba trafiłaby w moje gusta ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i dobre słowo !
UsuńZupki jest sporo, więc mogę poczęstować ;)
Pozdrawiam !