Cukiniowe roladki z nadzieniem z koziego sera i bazylii
Jeśli szukasz przystawki lub przekąski w stylu wiosna, lato, lekkiej i szybkiej w przygotowaniu to mam dla ciebie propozycję!
Składniki:
- 2 młode cukinie
- 1 garść świeżych liści bazylii
- sól i biały pieprz do smaku
- 100 g serka koziego
- krem balsamiczny
- 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
- folia kuchenna
Wykonanie:
Cukinię umyć, osuszyć, pokroić wzdłuż na cienkie plastry, takie jakie widać na zdjęciu. Ułożyć na papierze do pieczenia, lekko posmarować oliwą, oprószyć delikatnie solą i białym pieprzem i piec w temperaturze 200 stopni około 15-20 minut. (Kiedy pojawią się przypieczone miejsca na cukinii to znak, że są gotowe do wyjęcia z pieca.)
Do miseczki przełożyć ser, dodać posiekaną bazylię, odrobinę białego pieprzu, jedną łyżkę oliwy, wszystko dokładnie wymieszać.
Rozłożyć folię kuchenną, ułożyć w rzędzie upieczoną cukinię, każdy plaster niech lekko nachodzi na drugi, następnie nałożyć masę serową i delikatnie zwinąć w rulonik (wykorzystałam do tego celu matę japońską do sushi).
Tak przygotowany rulonik wstawić do lodówki na minimum jedną godzinę.
Przed podaniem roladkę pozbawić folii, a następnie pokroić na niewielkie kawałki. Przyozdobić kremem balsamicznym, dowolnymi świeżymi ziołami, parmezanem czy płatkami z migdałów (inwencja własna).
Jako przystawka jest to rewelacja na wiosenne i letnie spotkania z przyjaciółmi i rodziną.
Gorąco polecam, a na inne roladki z cukinii zapraszam
tutaj.