sobota, 26 maja 2018

Przystawka z pieczonego batata z kozim serem z odrobiną oliwy i miodu





Przystawka z pieczonego batata z kozim serem z odrobiną oliwy i miodu




Składniki:
  • 1 batat (duży)
  • 100 koziego sera
  • 1 gałązka rozmarynu
  • sól i pieprz do smaku
  • cynamon
  • kurkuma
  • miód
  • oliwa z pierwszego tłoczenia 
  • orzeszki piniowe
  • 1 garść dowolnej sałaty
Wykonanie:

Batat obrać, opłukać, osuszyć, pokroić w plastry. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, skropić oliwą, ułożyć plastry z batata. Oprószyć delikatnie przyprawami oraz rozmarynem, wstawić do nagrzanego pieca do 200 stopni na około 20 minut. Po tym czasie na każdym kawałku batata ułożyć po plastrze koziego sera. Skropić oliwą oraz miodem i piec jeszcze przez 10 minut. Przed podaniem ozdobić uprażonymi orzeszkami piniowymi oraz liśćmi ulubionej sałaty.











Smacznego!

2 komentarze:

  1. Chyba już wiem do czego wykorzystam rozkrzewiający się na balkonie rozmaryn - i przy okazji sprawdzę połączenie batatów z kozim serem. Musi być nieziemsko! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że to połączenie smaków przypadło do gustu, pozdrawiam!

      Usuń

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...