niedziela, 20 maja 2018

Zupa krem z białych szparagów podana z gotowanym jajkiem





Zupa krem z białych szparagów podana z gotowanym jajkiem




Proporcje na 3 osoby:

Składniki:

  • 500 g białych szparagów
  • 2 jajka ugotowane na pół twardo
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 100 ml mleka
  • 2 ziemniaki
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 cytryny
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz biały do smaku 
  • 1 garść startego parmezanu
  • świeże zioła do ozdoby
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
Wykonanie:

Szparagi obrać pozostawiając główki nienaruszone, twarde końcówki odkroić. Opłukane i obrane pokroić na mniejsze kawałki. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić szalotkę i czosnek, ziemniaki oraz szparagi, przyprawić, zeszklić całość, podlać winem, odparować, przykryć warzywa wodą. Gotować pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut, po tym czasie wlać mleko, sok z cytryny i gotować jeszcze 5 minut. Po 20 minutach gotowania, kiedy wszystko jest odpowiednio miękkie, zmiksować całość. Dodać parmezan, chwilę podgotować (około 1-2 minuty). Podawać z ugotowanym jajkiem przekrojonym na pół skropione oliwą oraz ulubionymi ziołami. 







Smacznego!

2 komentarze:

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...