Zupa krem z białych szparagów podana z gotowanym jajkiem
Proporcje na 3 osoby:
Składniki:
- 500 g białych szparagów
- 2 jajka ugotowane na pół twardo
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 100 ml mleka
- 2 ziemniaki
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 cytryny
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz biały do smaku
- 1 garść startego parmezanu
- świeże zioła do ozdoby
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
Wykonanie:
Szparagi obrać pozostawiając główki nienaruszone, twarde końcówki odkroić. Opłukane i obrane pokroić na mniejsze kawałki. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić szalotkę i czosnek, ziemniaki oraz szparagi, przyprawić, zeszklić całość, podlać winem, odparować, przykryć warzywa wodą. Gotować pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut, po tym czasie wlać mleko, sok z cytryny i gotować jeszcze 5 minut. Po 20 minutach gotowania, kiedy wszystko jest odpowiednio miękkie, zmiksować całość. Dodać parmezan, chwilę podgotować (około 1-2 minuty). Podawać z ugotowanym jajkiem przekrojonym na pół skropione oliwą oraz ulubionymi ziołami.
Smacznego!
bardzo fajna, wytrawna potrawa :)
OdpowiedzUsuńWykwintna zupa
OdpowiedzUsuń