Farfalle w wersji fusion w sosie tikka curry z pieczonej dyni z parmezanem oraz młodym groszkiem
Na dziś danie wegetariańskie z kuchni fusion, prawdziwy mariaż kuchni włoskiej z kuchnią indyjską. Jest to odważne połączenie, gdyż jak wszyscy wiemy piękna i kusząca dynia wzrokiem jest mało wyrazista w smaku, powodem czego jest poświecenie jej większej uwagi.
W roli głównej dynia Hokkaido, którą to najpierw upiekę, a następnie zmiksuję na aksamitny krem.
Wybrałam do dania Farfalle, które kapitalnie komponują się z moim aromatycznym sosem.
Składniki:
- 250 g świeżej dyni
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżki masła
- 1 garść startego parmezanu
- 1 garść mrożonego młodego groszku
- sól i pieprz
- 1 szczypta mielonego imbiru
- 1 szczypta kurkumy
- 1 szczypta mielonej kolendry
- 1,5 łyżeczki przyprawy Tikka Curry sredniopikantna (dostępna w TESCO)
- 150 ml mleka
- 100 ml słodkiej śmietanki
Wykonanie:
Dynię obrać ze skóry, pokroić na małe części, opłukać, osuszyć, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Dodać jedną przekrojoną na pól szalotkę oraz dwa ząbki czosnku w skorupce. Wszystko oprószyć sola i pieprzem, skropić oliwą, piec w temperaturze 190 stopni około 20-30 minut.
Upieczone kawałki dyni wraz z szalotką przełożyć do przygotowanego naczynia, pozbyć się skorupek z czosnku i przełożyć go do upieczonej dyni, dodać mleko, zmiksować na aksamitny krem.
W odpowiednim garnku masę dyniową gotować około 5 minut dodając masło (dla smaku i konsystencji sosu), śmietankę oraz wymienione przyprawy. Na koniec dodać garść startego parmezanu.
Ugotować makaron al dente (lekko twardy) przełożyć do sosu, dodać sparzony groszek odsączony z wody, wymieszać całość.
Podawać natychmiast.