niedziela, 28 stycznia 2018

Farfalle w wersji fusion w sosie tikka curry z pieczonej dyni z parmezanem oraz młodym groszkiem




Farfalle w wersji fusion w sosie tikka curry z pieczonej dyni z parmezanem oraz młodym groszkiem


Na dziś danie wegetariańskie z kuchni fusion, prawdziwy mariaż kuchni włoskiej z kuchnią indyjską. Jest to odważne połączenie, gdyż jak wszyscy wiemy piękna i kusząca dynia wzrokiem jest mało wyrazista w smaku, powodem czego jest poświecenie jej większej uwagi.
W roli głównej dynia Hokkaido, którą to najpierw upiekę, a następnie zmiksuję na aksamitny krem.
Wybrałam do dania Farfalle, które kapitalnie komponują się z moim aromatycznym sosem.


Składniki:
  • 250 g świeżej dyni 
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżki masła
  • 1 garść startego parmezanu
  • 1 garść mrożonego młodego groszku
  • sól i pieprz
  • 1 szczypta mielonego imbiru
  • 1 szczypta kurkumy
  • 1 szczypta mielonej kolendry
  • 1,5 łyżeczki przyprawy Tikka Curry sredniopikantna (dostępna w TESCO)
  • 150 ml mleka
  • 100 ml słodkiej śmietanki
Wykonanie:

Dynię obrać ze skóry, pokroić na małe części, opłukać, osuszyć, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Dodać jedną przekrojoną na pól szalotkę oraz dwa ząbki czosnku w skorupce. Wszystko oprószyć sola i pieprzem, skropić oliwą, piec w temperaturze 190 stopni około 20-30 minut.

Upieczone kawałki dyni wraz z szalotką przełożyć do przygotowanego naczynia, pozbyć się skorupek z czosnku i przełożyć go do upieczonej dyni, dodać mleko, zmiksować na aksamitny krem. 

W odpowiednim garnku masę dyniową gotować około 5 minut dodając masło (dla smaku i konsystencji sosu), śmietankę oraz wymienione przyprawy. Na koniec dodać garść startego parmezanu.

Ugotować makaron al dente (lekko twardy) przełożyć do sosu, dodać sparzony groszek odsączony z wody, wymieszać całość. 

Podawać natychmiast.


wtorek, 23 stycznia 2018

Polędwiczka wieprzowa z pieczarkami w sosie winnym




Polędwiczka wieprzowa z pieczarkami w sosie winnym


W temacie mięso, a dokładniej wieprzowina to w dzisiejszym moim menu znalazła się polędwiczka, prosta, szybka w przygotowaniu, delikatna w smaku z odrobiną ulubionych ziół i dodatków.
Kluczowa jest jakość mięsa, jego świeżość oraz pochodzenie. 
Dokładne oczyszczenie polędwicy z tłuszczu oraz błon zagwarantuje nam wysokiej jakości danie.
Na dzisiaj będzie to polędwiczka w sosie winnym.
Zapraszam.

Proporcje dla dwóch osób.


Składniki:
  • 300 g świeżej polędwiczki 
  • 300 g pieczarek
  • 1 szalotka
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 200 ml śmietanki 30%
  • sól i pieprz
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 garść posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka oliwy 
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka musztardy dijon
Wykonanie:

Polędwiczkę umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić na grube plastry około 2 cm, lekko rozgnieść dłonią. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem, dodać gałązkę rozmarynu razem z polędwiczkami, obsmażyć z każdej strony, oprószyć solą i pieprzem i przełożyć na talerz. 

Do patelni dodać posiekaną szalotkę oraz pokrojone w plastry pieczarki, całość podsmażyć, podlać winem, chwilę poddusić, następnie dodać śmietankę i jedną łyżkę musztardy. Dusić całość około 5 minut do zredukowania sosu.

Całość doprawić jeszcze solą i pieprzem, bardzo delikatnie (jeżeli jest taka potrzeba).

Na koniec dorzucić posiekaną natkę pietruszki.

Podawać u ulubionymi dodatkami oraz sałatami.





Smacznego!

wtorek, 16 stycznia 2018

Kurczak pieczony w maśle, tymianku i estragonie, nadziewany cytryną, cebulą i czosnkiem



Kurczak pieczony w maśle, tymianku i estragonie, nadziewany cytryną, cebulą i czosnkiem


Chrupiąca skórka na upieczonym, pachnącym masłem, ziołami oraz cytryną kurczaku to kusząca propozycja na uroczysty obiad oraz kolację.
Jednak gwarancją udanego posiłku i satysfakcji musi być produkt o wysokiej jakości oraz uwaga podczas pieczenia, aby kurczak piekł się równomiernie.
Zapraszam.


Składniki:
  • 1 świeży, zagrodowy młody kurczak (około 1,078kg)
  • 2 cytryny
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 duże łyżki roztopionego masła
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 1 łyżka suszonego estragonu
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 szczypty kurkumy
  • 2 szczypty papryki wędzonej
Wykonanie:

Umyty i osuszony kurczak ułożyć w naczyniu żaroodpornym, nafaszerować go pokrojoną cebulą i cytryną na ćwiartki, dodać obrane ząbki czosnku, przyprawić środek solą, pieprzem oraz tymiankiem, dodać roztopioną łyżkę masła. Całość kurczaka oprószyć solą i pieprzem, natrzeć masłem, przyprawić wędzoną papryką, kurkumą, suszonym tymiankiem oraz estragonem. Pozostałe kawałki cytryny i cebuli ułożyć przy kurczaku.

Wstawić do piekarnika i piec w 180 stopniach. Po 45 minutach kurczaka dokładnie skropić sokiem z cytryny i ponownie piec około 40 minut.

Podawać z ulubionymi dodatkami oraz sałatami.





Smacznego!

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...