wtorek, 16 stycznia 2018

Kurczak pieczony w maśle, tymianku i estragonie, nadziewany cytryną, cebulą i czosnkiem



Kurczak pieczony w maśle, tymianku i estragonie, nadziewany cytryną, cebulą i czosnkiem


Chrupiąca skórka na upieczonym, pachnącym masłem, ziołami oraz cytryną kurczaku to kusząca propozycja na uroczysty obiad oraz kolację.
Jednak gwarancją udanego posiłku i satysfakcji musi być produkt o wysokiej jakości oraz uwaga podczas pieczenia, aby kurczak piekł się równomiernie.
Zapraszam.


Składniki:
  • 1 świeży, zagrodowy młody kurczak (około 1,078kg)
  • 2 cytryny
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 duże łyżki roztopionego masła
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 1 łyżka suszonego estragonu
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 szczypty kurkumy
  • 2 szczypty papryki wędzonej
Wykonanie:

Umyty i osuszony kurczak ułożyć w naczyniu żaroodpornym, nafaszerować go pokrojoną cebulą i cytryną na ćwiartki, dodać obrane ząbki czosnku, przyprawić środek solą, pieprzem oraz tymiankiem, dodać roztopioną łyżkę masła. Całość kurczaka oprószyć solą i pieprzem, natrzeć masłem, przyprawić wędzoną papryką, kurkumą, suszonym tymiankiem oraz estragonem. Pozostałe kawałki cytryny i cebuli ułożyć przy kurczaku.

Wstawić do piekarnika i piec w 180 stopniach. Po 45 minutach kurczaka dokładnie skropić sokiem z cytryny i ponownie piec około 40 minut.

Podawać z ulubionymi dodatkami oraz sałatami.





Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...