Kurczak pieczony w maśle, tymianku i estragonie, nadziewany cytryną, cebulą i czosnkiem
Chrupiąca skórka na upieczonym, pachnącym masłem, ziołami oraz cytryną kurczaku to kusząca propozycja na uroczysty obiad oraz kolację.
Jednak gwarancją udanego posiłku i satysfakcji musi być produkt o wysokiej jakości oraz uwaga podczas pieczenia, aby kurczak piekł się równomiernie.
Zapraszam.
Składniki:
- 1 świeży, zagrodowy młody kurczak (około 1,078kg)
- 2 cytryny
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 duże łyżki roztopionego masła
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 1 łyżka suszonego estragonu
- sól i pieprz do smaku
- 2 szczypty kurkumy
- 2 szczypty papryki wędzonej
Wykonanie:
Umyty i osuszony kurczak ułożyć w naczyniu żaroodpornym, nafaszerować go pokrojoną cebulą i cytryną na ćwiartki, dodać obrane ząbki czosnku, przyprawić środek solą, pieprzem oraz tymiankiem, dodać roztopioną łyżkę masła. Całość kurczaka oprószyć solą i pieprzem, natrzeć masłem, przyprawić wędzoną papryką, kurkumą, suszonym tymiankiem oraz estragonem. Pozostałe kawałki cytryny i cebuli ułożyć przy kurczaku.
Wstawić do piekarnika i piec w 180 stopniach. Po 45 minutach kurczaka dokładnie skropić sokiem z cytryny i ponownie piec około 40 minut.
Podawać z ulubionymi dodatkami oraz sałatami.
Wstawić do piekarnika i piec w 180 stopniach. Po 45 minutach kurczaka dokładnie skropić sokiem z cytryny i ponownie piec około 40 minut.
Podawać z ulubionymi dodatkami oraz sałatami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz