piątek, 4 maja 2018

Wiosenna sałatka do kolacji




Wiosenna sałatka do kolacji 


Jest to propozycja ekspresowej sałatki do dania głównego. Zajmuje to 5 minut, a efekt? 



Proporcje dla dwóch osób:

Składniki:
  • 2 garści świeżych liści sałaty (u mnie batawia, moja ulubiona)
  • 1 garść świeżej bazylii
  • 2 dojrzałe pomidory
  • 130 g mozzarelli 
  • 1 szczypta oregano
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1/2 cytryny  
Wykonanie:

Liście sałaty i bazylii opłukać, podzielić na mniejsze części, ułożyć na półmisku. Dodać pokrojony pomidor, mozzarellę w kostkę. Do malej miseczki przełożyć posiekany i lekko osolony ząbek czosnku, dodać szczyptę pieprzu, oregano, sok z cytryny, 2 łyżki oliwy i całość energicznie wymieszać. Polać sałatkę sosem przed podaniem.







Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...