Spaghetti z bakłażanem w sosie pomidorowym
Temat kulinarny na dziś to bakłażan, oberżyna, gruszka miłosna w oryginale Psianka podłużna (Solanum melongena).
Sprawdza się jako danie główne, na przystawkę, jako dodatek do dań czy pasta do smarowania. Kilka przepisów prezentowałam u siebie na blogu na które zapraszam: Bakłażan po prowansalsku, Bakłażan pieczony z Pecorino Romano i Mozzarellą, Zapiekany bakłażan z cukinią, ziołami, parmezanem i mozzarellą w czosnkowym sosie pomidorowym, Lasagne z bakłażanem w odchudzonej wersji, Bakłażan zapiekany z kozim serem, Kawior z bakłażana, Ratatouille z białą fasolą, Roladki z bakłażana nadziewane kozim serem, świeżą bazylią i suszonymi pomidorami, Roladki z bakłażana nadziewane białym serem, Roladki z bakłażana i sera ricotta.
Proporcje na 3 osoby:
Składniki:
- 2 bakłażany
- 1 szalotka
- 6 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 400 g passaty pomidorowej
- 100 ml białego wina
- 4 łyżki oliwy (uwaga bakłażan wchłania)
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka cukru
- 2 garści parmezanu
- 250 g makaronu typu spaghetti
Wykonanie:
Na gorącą oliwę wrzucić posiekaną szalotkę i czosnek, pokrojony w kostkę bakłażan, oregano zamieszać, smażyć kilka minut do zmiękczenia bakłażana. Podlać winem, odparować chwilę, dodać sos pomidorowy (można dolać około 100 ml wody), sól i pieprz do smaku, cukier, dusić całość pod przykryciem około 10 minut. Na koniec dodać starty drobno parmezan około 2 garści oraz posiekaną świeżą bazylię.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz