wtorek, 1 maja 2018

Rozgrzewający krem ziemniaczano - czosnkowy



Rozgrzewający krem ziemniaczano - czosnkowy


W związku z ochłodzeniem klimatycznym w końcu kwietnia interwencja kulinarna - Zupa z ziemniaków, dużej ilości czosnku oraz przypraw podlana białym winem!




Proporcje dla dwóch osób:

Składniki:
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 8 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 500 ml wywaru warzywnego 
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 spora szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 szczypta kurkumy
  • 1 szczypta pieprzu cayenne 
Wykonanie:

Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek posiekać. W garnku rozgrzać oliwę z masłem, dodać posiekaną cebulą i czosnek, podsmażyć, dodać tymianek, a następnie pokrojone w kostkę ziemniaki, przyprawić resztą przypraw. Całość smażyć do zrumienienia się. Podlać winem, odparować, dolać wywar z warzyw, tak aby przykrył warzywa. Pod przykryciem gotować około 30 minut. Na koniec całość zmiksować na aksamitny krem. Podawać z grzankami lub ulubionym pieczywem.



Prosto i smacznie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...