Rozgrzewający krem ziemniaczano - czosnkowy
W związku z ochłodzeniem klimatycznym w końcu kwietnia interwencja kulinarna - Zupa z ziemniaków, dużej ilości czosnku oraz przypraw podlana białym winem!
Proporcje dla dwóch osób:
Składniki:
- 4 ziemniaki
- 1 cebula
- 8 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól i pieprz do smaku
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 500 ml wywaru warzywnego
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- 1 spora szczypta gałki muszkatołowej
- 1 szczypta kurkumy
- 1 szczypta pieprzu cayenne
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek posiekać. W garnku rozgrzać oliwę z masłem, dodać posiekaną cebulą i czosnek, podsmażyć, dodać tymianek, a następnie pokrojone w kostkę ziemniaki, przyprawić resztą przypraw. Całość smażyć do zrumienienia się. Podlać winem, odparować, dolać wywar z warzyw, tak aby przykrył warzywa. Pod przykryciem gotować około 30 minut. Na koniec całość zmiksować na aksamitny krem. Podawać z grzankami lub ulubionym pieczywem.
Prosto i smacznie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz