Zupa krem z kopru włoskiego z parmezanem
Koper włoski - popularny w kuchni śródziemnomorskiej o lekko słodkim i anyżowym smaku i zapachu. Trochę dzięki temu kontrowersyjny, ale za to bardzo bogaty w witaminy i jak wiadomo wszystkim posiada liczne właściwości lecznicze.
Widząc piękne i świeże bulwy kopru włoskiego włączam wyobraźnię i po prostu gotuję.
Na dziś jest to prosta zupa krem, szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna.
Palce lizać!
Składniki:
- 2 bulwy kopru włoskiego
- 1 ziemniak
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- 1 garść startego parmezanu
- 1 garść uprażonych orzeszków piniowych
- sól i biały pieprz do smaku
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
Wykonanie:
Bulwy kopru obrać z zewnętrznych płatów, odciąć końcówki, opłukać, pokroić w paski. Do rozgrzanej oliwy z masłem dodać posiekaną szalotkę z czosnkiem i pokrojonym ziemniakiem w kostkę, obsmażyć, dodać przygotowany pokrojony koper włoski, dokładnie wymieszać, oprószyć przyprawami, obsmażyć, podlać wodą około 500 ml (przykryć warzywa) i gotować na małym ogniu 15 minut. Kiedy warzywa będą już miękkie zmiksować całość na aksamitny krem. Ponownie wstawić na mały ogień, skropić sokiem z cytryny oraz dorzucić garść startego parmezanu. Udekorować danie orzeszkami piniowymi. Podawać z bagietką.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz