Spaghetti aglio olio
Danie szybkie, smaczne, a w moim przypadku na dzisiaj Last minute !
Jest to kuchnia włoska, która również jest bliska memu sercu jak i podniebieniu.
Zapraszam.
Składniki:
- 300 g makaronu spaghetti, (di semola di grano duro - z pszenicy durum)
- 6 ząbków czosnku
- 3 suszone ostre papryczki (dozować wedle uznania i podniebienia)
- 1 szczypta soli morskiej
- 1 szczypta pieprzu
- 3 szczypty suszonego oregano (lepsza będzie świeża natka pietruszki)
- 40 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
Wykonanie:
Do rozgrzanej oliwy (umiarkowanie rozgrzanej) przełożyć pokrojony z plasterki czosnek, ostre papryczki, zioła, przyprawy, przemieszać, lekko podrumienić i dodać ugotowany w osolonej wodzie makaron al dente. Połączyć ze sobą i podawać.
Buon appetito !