Kapusta włoska zapiekana z porem i selerem naciowym w śmietanie i serze Cheddar
Wegetariańska zapiekanka w kremowej śmietance pokryta pysznym serem Cheddar.
Zapraszam.
Składniki:
- 1/2 niewielkiej główki kapusty włoskiej
- 1 por
- 1 łodyga selera naciowego
- 400 ml śmietanki kremówki
- 200 g sera Cheddar (bądź innego dobrego sera)
- 2 szczypty soli morskiej
- 2 szczypty pieprzu
- 1 żółtko
- 3 szczypty ziół prowansalskich
Wykonanie:
Kapustę włoską opłukać, wyciąć głąb, pokropić w niewielkie kawałki. Por dokładnie opłukać, pokroić w krążki. Seler umyć, pokroić. Wszystko ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać śmietanką wymieszaną z żółtkiem i przyprawami, przykryć folią aluminiową, wstawić do rozgrzanego pieca do 200 stopni i piec około 20 minut, a następnie ściągnąć folię i posypać startym serem na dużych oczkach i piec kolejne 20 minut, tak aby warzywa nie straciły swojej chrupkości.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz