Tiramisu malinowe - Tiramisu aux framboises
Zapraszam do przyrządzenia pysznego klasycznego włoskiego tiramisu z malinami, zastępując serek mascarpone serkiem homogenizowanym.
Proporcje na 4 szklaneczki:
Składniki na biszkopt:
- 3 jajka
- 80 g cukru pudru
- 80 g mąki pszennej
Wykonanie:
Oddzielić białka od żółtek, białka ubijać dodając cukier, przesianą mąkę, a następnie żółtka. Wyłożyć powstałą masę na papierze do pieczenia o grubości 1 cm i wstawić do pieca na 12 minut przy temperaturze 180 stopni. Po wystygnięciu wyciąć kółka odpowiednie do naczyń w których podaje się tiramisu.
Składniki na krem:
- 1 żółtko
- 200 ml słodkiej śmietanki
- 125 g serka mascarpone albo kremowego białego zwykłego serka, którego ja użyłam do tego kremu
- kilka kropelek ekstraktu waniliowego
- 30 g cukru pudru
Wykonanie:
W schłodzonej misce ubić śmietanę z cukrem. W drugiej misce ubić żółtka z cukrem do powiększenia się objętości masy, następnie dodać serek, ekstrakt waniliowy i miksować przez 2 minuty. Połączyć delikatnie ze sobą dwa kremy.
Dodatkiem owocowym są maliny, które można nabyć w formie świeżych owoców bądź mrożonych, ja skorzystałam z tej drugiej opcji (około 100 g malin).
W szklaneczkach w kolejności ułożyć biszkopty, owoce i krem na przemian. Schłodzić minimum 1 godzinę w lodówce przed podaniem.
Smacznego!
Dziękuję, polecam taki deser, nie jest on czasochłonny, a smakuje ? Mmmmm ;)
OdpowiedzUsuńUrocze tiramisu, zjadłabym.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.