czwartek, 28 lutego 2013

Wywar z łososia




Wywar z łososia



Wywar, który posłuży nam do zgotowania innej zupy. Gorący proponuję przelać do słoika i po wystudzeniu przechowywać w lodówce, albo w pojemniku plastikowym zamrozić. Uzyskałam podczas filetowania świeżego łososia kręgosłup z częścią mięsa, którego byłoby szkoda wyrzucać, także z tych dobroci i jarzyn otrzymałam bulion wartościowy i bardzo smaczny.



Składniki:
  • kręgosłup łososia
  • cebula - 1 sztuka
  • 1 por
  • czosnek - 3 ząbki
  • marchew - 2 sztuki
  • pietruszka - korzeń
  • pietruszka - natka 
  • kilka listków świeżego lubczyku
  • liść laurowy - 3 sztuki
  • ziele angielskie - 3 ziarna
  • ostra papryczka - 1/4
  • sól morska
  • pieprz biały
  • woda - około 2 litrów
Wykonanie:

Gotujemy jarzyny razem z rybą około 2 godzin, tak aby wyciągnąć wszystkie jego walory i aromaty. Przyprawić solą, pieprzem (wedle gustu, u mnie były to 2 łyżeczki soli morskiej i pól łyżeczki pieprzu). Na koniec przecedzamy dokładnie nasz wywar oddzielając w ten sposób niepotrzebne ości i wygotowane jarzyny, pozostawiając jedynie samą esencje smaku. Przelewamy do naczyń i gotowe :)

Po dodaniu przypraw: miodu (bądź cukru trzcinowego), curry, kurkumy, imbiru oraz sosu sojowego uzyskamy pyszny, aromatyczny rosół z łososia.






Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...