Suflet czekoladowy (Soufflé au chocolat)
Polecam prosty i bardzo smaczny deser w postaci sufletu czekoladowego, który przygotowuje się ekspresowo jak również konsumuje!
Miłośnicy czekolady powinni być usatysfakcjonowani.
Zapraszam.
Proporcje dla dwóch osób:
Składniki:
- 2 jajka (dobra jakość)
- 100 g czarnej czekolady (najlepiej 90 % cacao)
- 30 g cukru
- 30 g masła
- 1 szczypta soli
Wykonanie:
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, wystudzić. Ramequingi wysmarować masłem i obsypać wewnętrzne ścianki cukrem, wstawić do lodówki do schłodzenia. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do roztopionej czekolady, ucierać. Ubić w osobnej misce białka ze szczyptą soli na sztywną masę, a następnie stopniowo po 1/3 części piany dodawać do utartego musu czekoladowego. Wymieszać całość delikatnie, przełożyć do uroczych ramequingow i piec w temperaturze 210 stopni około 12 minut. Podawać gorące.
Smacznego!
Uwielbiam suflety :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie! Suflet czekoladowy to wymarzony deser :D
OdpowiedzUsuńMmm, musiał smakować bajecznie :)
OdpowiedzUsuń