Crumble gruszkowo - czekoladowy
Deser powstały podczas II wojny światowej w Wielkiej Brytanii, wynikający z niedoboru niektórych składników do przyrządzenia pełnej tarty.
Jest to więc, dobra alternatywa na bardzo smaczny deser i niekoniecznie jajeczny.
Zapraszam.
Składniki:
- 1 kg gruszek (8-9 sztuk)
- 150 g czarnej czekolady (przynajmniej 75 %)
- 40 g masła
- 2 łyżki cukru
Kruszonka:
- 100 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 60 g masła
Wykonanie:
Umyte, obrane ze skórki gruszki przekroić na pól, pozbyć się nasion, pokroić w kostkę. W osobnej misce, pokrojone masło wymieszać z mąka i cukrem, wyrabiać ręcznie
(albo mikserem) do otrzymania piaskowej masy. Do rozpuszczonego masła na patelni wrzucić przygotowane owoce, podsypać cukrem i smażyć około 5 minut. W miedzy czasie wysmarować formę do pieczenia masłem. Przełożyć do niej gruszki, zetrzeć na dużych oczkach czekoladę, a następnie wszystko równomiernie posypać kruszonką. Rozgrzać piekarnik do 210 stopni, a następnie zmniejszyć pieczenie do 180 stopni i piec crumble około 35 minut.
Po upieczeniu ostudzić.
Można podawać z kwaśną śmietaną.
Have a nice meal !
Gruszka z czekolada smakuje przednio:)
OdpowiedzUsuńZgadza się :)
Usuńprzepadłam <3
OdpowiedzUsuńCzyli jak stworzyc raj na Ziemi ! *___*
OdpowiedzUsuń