Jajko zapiekane z pieczarkami (Oeufs en cocotte aux champignons de Paris)
Kolejna propozycja na zapiekane jajko, tym razem z przysmażonymi pieczarkami.
Zapraszam.
Proporcje dla dwóch osób:
Składniki:
- 200 g zgrabnych małych pieczarek
- 1 czerwona cebula (odpowiednia będzie szalotka)
- 100 ml śmietanki kremówki
- 2 jajka (dobrej jakości)
- sól morska
- pieprz
- 30 g masła
- 1 łyżka oliwy
- 50 g żółtego sera (ulubionego)
- kilka listków natki pietruszki
Wykonanie:
Na patelni rozgrzać oliwę z odrobiną masła. Podsmażyć cebulkę, dorzucić pokrojone w ćwiartki pieczarki, przyprawić solą i pieprzem (po 1-2 szczypty), przyrumienić, przełożyć do kokilek wysmarowanych wcześniej masłem, do każdego z osobna dolać 3-4 łyżki śmietanki, wbić białko, pozostawić żółtko w skorupce. Posolić jedną szczyptą soli i pieprzu, dodać po jednej łyżce startego sera żółtego na drobnych oczkach. Zapiekać w temperaturze 200 stopni około 10 minut w naczyniu żaroodpornym wypełnionym do połowy gorącą wodą.
Po 10 minutach dodać odłożone wcześniej żółtko i zapiekać całość jeszcze około 3-5 minut.
Ozdobić świeżą natką pietruszki.
Podawać z tostami (u mnie jest to mój własny wypiek - chleb pszenny).
Bon appétit !
Mmmm! Poproszę :) ale mnie naszła ochota na takie jajo :)
OdpowiedzUsuńPyszne! I znalazłaś sposób na ścięte białko i płynne żółtko :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak :)
UsuńO kurczęę...! pyszny pomysł na śniadanko...ale chętnie zjadłabym coś takiego teraz, na kolacyjkę!
OdpowiedzUsuń