Spaghetti z pieczarkami (Spaghettis aux champignons)
Proste i szybkie w przygotowaniu spaghetti na białym winie i śmietanie, zapraszam.
Składniki:
- 250 g makaronu spaghetti
- 250 g świeżych pieczarek
- 30 g masła
- 1 łyżka oliwy (Extra vergine)
- 200 ml białego wytrawnego wina
- 150 ml śmietanki kremówki
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2-3 szczypty soli morskiej
- 1 szczypta pieprzu
- 50 g startego parmezanu
Wykonanie:
Na patelni rozgrzać oliwę + masło, dorzucić pokrojone pieczarki, chwilę podsmażyć, przyprawić solą i pieprzem, dolać wino, po odparowaniu alkoholu wlać śmietankę i poczekać do zredukowania się sosu. Dosypać posiekaną natkę pietruszki, dorzucić wcześniej ugotowany makaron al dente, wymieszać. Przyozdobić parmezanem.
Smacznego!
Natchnelo mnie :)
OdpowiedzUsuń