Jajko zapiekane (Oeuf cocotte)
Propozycja śniadaniowa na jajko zapiekane.
Przyrządza się je w ramequinach, które są nam powszechnie znane chociażby z sufletów czy z crèmes brûlées.
Jajko można zapiekać na rożne sposoby, ja uczyniłam to w sposób bardzo prosty, dodając żółty ser.
Smacznego!
Przyrządza się je w ramequinach, które są nam powszechnie znane chociażby z sufletów czy z crèmes brûlées.
Jajko można zapiekać na rożne sposoby, ja uczyniłam to w sposób bardzo prosty, dodając żółty ser.
Proporcje dla dwóch osób:
Składniki:
- 2 jajka (dobrej jakości)
- 30 g masła
- 40 g sera zółtego
- 50 ml śmietany kremówki
- sól morska
- pieprz
Wykonanie:
Kokilki inaczej ramequingi wewnątrz wysmarować masłem. Szczyptą soli i pieprzu oprószyć dno, wbić jajko do środka, dodać po 2-3 łyżki do każdego pojemniczka śmietanki kremówki i zetrzeć na dużych oczkach ulubiony ser żółty (po jednej łyżce). Piec w temperaturze 200 stopni około 10 minut w naczyniu żaroodpornym wypełnionym do połowy gorącą wodą.
Podawać z grzankami.
Smacznego!
Nigdy nie robiłam jajek zapiekanych, Twoje wyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuń