Strony

czwartek, 25 września 2014

Zapiekany ser feta z przyprawami i oliwkami





Zapiekany ser feta z przyprawami i oliwkami



Zapraszam na oryginalny ser feta na bazie mleka owczego i koziego zapiekany w folii aluminiowej z przyprawami i aromatycznymi oliwkami greckimi. Dla smakoszy prawdziwa uczta.



Składniki:
  • 200 g sera FETA (oryginalna grecka feta z pasteryzowanego mleka owczego i koziego w solance.
  • 2 szczypty przyprawy oregano
  • 1 szczypta świeżo zmielonego kolorowego pieprzu
  • 1 garść czarnych oliwek z pestkami (oryginalne i aromatyczne)
  • 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia (wysokiej jakości)
  • 1 garść sałaty rukoli 
  • 1 dojrzała czerwona papryka
  • kilka pomidorków koktajlowych 
Wykonanie: 

Wyłożyć na folię aluminiową ser, oprószyć przyprawami, skropić oliwą, nałożyć oliwki, przykryć folią, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec w rozgrzanym piekarniku do 200 °C okolo15 minut. Przed podaniem skropić jeszcze oliwą. Podawać na dowolnej sałacie ze świeżą papryką i pomidorami.





Smacznego!

sobota, 20 września 2014

Figi zapiekane z gorgonzolą, miodem i świeżym tymiankiem




Figi zapiekane z gorgonzolą, miodem i świeżym tymiankiem



Zapraszam na bardzo smaczny deser na ciepło z figami w roli głównej. Nie wymaga on wielu składników i długiego czasu do przygotowania, a przyjemność w smakowaniu ogromna.

Składniki:
  • 4 dojrzale figi (na 2 osoby)
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 50 g Gorgonzoli
  • 1 łyżka uprażonych włoskich orzechów 
  • 1 łyżka oliwy
  • 4 łyżki miodu wielokwiatowego
Wykonanie: 

Figi umyć, osuszyć, odkroić końcówki, przekroić na krzyż do połowy. Naczynie żaroodporne wysmarować delikatnie oliwą. Ułożyć w nim figi, do każdej wlać około 1 łyżeczki miodu i ponadziewać małymi kawałkami gorgonzoli. Położyć na nich gałązki świeżego tymianku. Piec w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni około 10-15 minut do połączenia się smaków. Przed podaniem pozbyć się upieczonych gałązek tymianku i udekorować uprażonymi orzechami. Podawać na ciepło.


Przed pieczeniem:






Smacznego!

środa, 17 września 2014

Filet z łososia na czerwonej soczewicy i białym winie





Filet z łososia na czerwonej soczewicy i białym winie



Smażony łosoś w roli głównej podany na duszonej czerwonej soczewicy z delikatną szalotką i  czosnkiem.



Proporcje dla dwóch osób:

Składniki:
  • 2 świeże filety z łososia ze skórą (około 400 g)
  • 200 g suszonej soczewicy
  • 2 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 ml białego wytrawnego wina (Riesling d'Alsace)
  • sól morska
  • świeżo mielony kolorowy pieprz 
  • 1/2 łyżeczki curry 
  •  1 szczypta kurkumy
  • oliwa 
  • 30 g masła
Wykonanie:

Jedną łyżkę oliwy z masłem (1 plaster) rozgrzać na patelni, dorzucić posiekaną szalotkę i czosnek, dodać soczewicę, przyprawić solą, pieprzem oraz curry z kurkumą, podsmażyć, podlać winem (200 ml), a następnie wodą około 100 ml (tylko dozować), tak aby soczewica zmiękła, a jednocześnie nie była rozgotowana. Na osobnej patelni umyte i osuszone filety z łososia oprószone solą morską i pieprzem świeżo zmielonym przełożyć na rozgrzaną oliwę, smażyć od strony skóry do zrumienienia się. Przełożyć na drugą stronę i smażyć 2 minuty. Ułożyć na talerzach soczewicę wraz z usmażonym łososiem. Podawać ze świeżą sałatą (u mnie jest to rukola).









Proponowane wino do tego dania : Riesling d'Alsace.


Smacznego!

sobota, 13 września 2014

Łosoś wędzony z kaparami na przystawkę




Łosoś wędzony z kaparami na przystawkę



Składniki:
  • 200 g wędzonego łososia (dla dwóch osób)
  • 1 łyżka kaparów
  • 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia (u mnie BIO)
  • 1/2 limonki
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • kilka gałązek szczypiorku
  • kolorowy pieprz
Wykonanie:

Ułożyć płaty łososia na półmisku. W osobnej misce zmieszać ze sobą oliwę, sok z limonki (1 łyżka), musztardę do otrzymania aksamitnej emulsji. Dodać do sosu kapary. Delikatnie polać nim łososia. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Przyozdobić posiekanym szczypiorkiem oraz limonką.












Proponowane wino do łososia wędzonego : Alsace Gewurztraminer, Alsace Pinot Gris (Tokay), Alsace Riesling.


Smacznego!

piątek, 12 września 2014

Naleśniki z karmelizowanym ananasem





Naleśniki z karmelizowanym ananasem 



Składniki:
  • Naleśniki (przepis tutaj)
  • 1 dojrzały ananas 
  • 4 łyżki miodu kwiatowego 
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 2 szczypty cynamonu
  • 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich
Wykonanie:

Okroić ananasa ze skóry, odkroić boki, zostawić twardy środek (niejadalny). Plastry ananasa pokroić w kosteczkę. Na rozgrzanym miodzie smażyć ananasa, z odrobiną cukru i cynamonu, karmelizować kilka minut. Ananas powinien pozostać lekko chrupiący. Na osobnej patelni zmielone na drobne kawałeczki orzechy włoskie uprażyć z odrobiną cukru trzcinowego dla nadania im słodyczy. 
Przełożyć naleśnika konfiturą, a następnie oprószyć uprażonymi na słodko orzechami włoskimi.







Smacznego!

środa, 10 września 2014

Figi z kozim serem na francuskim cieście




Figi z kozim serem na francuskim cieście



Przystawka i deser. Owoce, ser, miód i ciasto.
Zapraszam.



Składniki:
  •  około 400 g świeżych fig
  • 1 kozi ser Président (rolada i jeden z moich ulubionych)
  • 1 ciasto francuskie
  • miód kwiatowy
  • 1 garść uprażonych migdałów
Wykonanie:

Wyłożyć ciasto na formę, poprzekłuwać widelcem, włożyć do pieca rozgrzanego do 200 stopni na 10-15 minut (dobrze jest wyłożyć ciężkimi kamyczkami na papierze do pieczenia, albo może to być suszona fasola?). Figi dobrze opłukać, odkroić czubki, a następnie przekroić w krążki, ser kozi również w krążki. Dno podpieczonego ciasta wysmarować miodem, następnie ułożyć na przemian figi z serem. Piec kolejne 10-15 minut (w zależności od pieca, ciągle pod okiem). Po upieczeniu posypać uprażonymi migdałami i udekorować liśćmi świeżej mięty (można skropić jeszcze miodem).










Smacznego!

wtorek, 9 września 2014

Carpaccio z pieczonych buraków z kozim serem




Carpaccio z pieczonych buraków z kozim serem



Polecam na przystawkę carpaccio z pieczonych buraków z kozim serem w połączeniu z wyborną oliwą z pierwszego tłoczenia, ciemnym octem balsamicznym, miodem wielokwiatowym oraz uprażonym  sezamem. 
Zapraszam.



Składniki: 
  • 4 buraki (u mnie typ podłużny)
  • 1 kozi ser Président (rolada)
  • 2 łyżki uprażonego sezamu
  • 1 szczypta soli morskiej 
  • 1 szczypta pieprzu świeżo mielonego
  • 2 łyżki miodu wielokwiatowego
  • 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia (u mnie BIO)
  • 1 łyżka octu balsamiczny ciemnego
Wykonanie:

Buraki opłukać, przełożyć do folii do pieczenia, zapiąć, ułożyć w żaroodpornym naczyniu i piec około 1 godziny i 15 minut, w zależności od pieca przy 200 stopniach. Po wystudzeniu, obrać ze skóry, a następnie pokroić w cienkie plastry. Ułożyć je na półmisku, a pomiędzy kawałki cudownego i aksamitnego koziego sera Président. Lekko oprószyć solą morską, pieprzem, skropić oliwą, ciemnym octem balsamicznym i miodem. Na koniec przyozdobić uprażonym sezamem oraz świeżymi liśćmi mięty.
  




 
Smacznego!

poniedziałek, 8 września 2014

Pappardelle z marchewki




Pappardelle z marchewki



Pappardelle z marchewki to bardzo ciekawy sposób na zastąpienie makaronu oraz na urozmaicenie smakowe (bezglutenowe). Nie wymaga ono wielu składników oraz czasu, a dodatek pozostawiam w wyborze, mięsny, rybny czy tak jak w moim przypadku jajko sadzone na maśle. Ważne aby wszystkie te składniki pochodziły z dobrych i naturalnych źródeł, wówczas zapachy i smaki sprawią nam wielka przyjemność.
Zapraszam.



Składniki:
  • 6 marchewek (najlepiej z ogródka i w proporcjach dla 2 osób)
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki miodu kwiatowego
  • 1 szczypta soli morskiej
  • 1 szczypta pieprzu
  • 2 szczypty ziół włoskich
  • 3-4 szczypty curry
Wykonanie:

Na patelni rozgrzać oliwę, miód, dodać curry i inne przyprawy. Pokrojoną odpowiednią obieraczką do warzyw marchew, dorzucić do rozpuszczonych w tłuszczu i miodzie przypraw, chwilę całość karmelizować. (Nie pozbawiać chrupkości tej marchwi, bo straci ona na wartości w daniu).

Podawać z dowolnym dodatkiem, u mnie jest to swojskie jajko, usmażone na maśle, szczęśliwie, bo z podwójnym żółtkiem ;)






Smacznego!


sobota, 6 września 2014

Kolorowa sałatka z ciecierzycą i fasolą




Kolorowa sałatka z ciecierzycą i fasolą



Inspiracją na tę sałatkę jest przede wszystkim apetyt i brak czasu. Wykonuje się ją bardzo szybko, a witaminy w niej zawarte zadbają o nasze zdrowie i dobre samopoczucie.
Zapraszam.




Proporcje dla dwóch osób:

Składniki:
  • 2 garści sałaty rukoli
  • 100 g ciecierzycy ugotowanej 
  • 100 g ugotowanej czerwonej fasoli
  • 1 czerwona cebula
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 1 czerwona papryka
  • 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia (u mnie oliwa BIO)
  • 2 łyżki octu balsamicznego ciemnego
  • 2 szczypty soli morskiej
  • 2 szczypty pieprzu kolorowego świeżo zmielonego
  • świeża natka pietruszki
Wykonanie:

Na półmiski wyłożyć umytą i osuszaną rukolę, pokrojone pomidorki, paprykę, cebulę, posypać warzywa ciecierzycą i fasolą, pociętą natką pietruszki, a na końcu oprószyć solą, pieprzem oraz skropić wyborną oliwą i octem balsamicznym. 






Smacznego!

piątek, 5 września 2014

Camembert zapiekany z czosnkiem i tymiankiem




Camembert zapiekany z czosnkiem i tymiankiem



Polecam dzisiaj degustację sera Camembert na ciepło w aromatycznym tymianku i czosnku.



Składniki: 
  • 1 Camembert (dla jednej osoby)
  • 1 ząbek czosnku 
  • kilka gałązek świeżego tymianku lub suszonego
  • 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia 
  • 1 łyżka miodu kwiatowego (najlepiej lawendowy)    
  • 1 bagietka (wypiek własny
Wykonanie:

Ser umieścić bez folii w opakowaniu drewnianym, ponacinać nożem, w otwory włożyć pokrojony w plastry czosnek oraz świeże listki tymianku. Skropić oliwą, miodem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni na około 10 minut. Podawać na gorąco ze świeżą bagietką.



  











Proponowane wino:
 Pinot Blanc 2012, Cave de Beblenheim - Alsace, France




Smacznego et  Bon appétit !