Pappardelle z marchewki
Pappardelle z marchewki to bardzo ciekawy sposób na zastąpienie makaronu oraz na urozmaicenie smakowe (bezglutenowe). Nie wymaga ono wielu składników oraz czasu, a dodatek pozostawiam w wyborze, mięsny, rybny czy tak jak w moim przypadku jajko sadzone na maśle. Ważne aby wszystkie te składniki pochodziły z dobrych i naturalnych źródeł, wówczas zapachy i smaki sprawią nam wielka przyjemność.
Zapraszam.
Składniki:
- 6 marchewek (najlepiej z ogródka i w proporcjach dla 2 osób)
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki miodu kwiatowego
- 1 szczypta soli morskiej
- 1 szczypta pieprzu
- 2 szczypty ziół włoskich
- 3-4 szczypty curry
Wykonanie:
Na patelni rozgrzać oliwę, miód, dodać curry i inne przyprawy. Pokrojoną odpowiednią obieraczką do warzyw marchew, dorzucić do rozpuszczonych w tłuszczu i miodzie przypraw, chwilę całość karmelizować. (Nie pozbawiać chrupkości tej marchwi, bo straci ona na wartości w daniu).
Podawać z dowolnym dodatkiem, u mnie jest to swojskie jajko, usmażone na maśle, szczęśliwie, bo z podwójnym żółtkiem ;)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz