Camembert zapiekany z czosnkiem i tymiankiem
Polecam dzisiaj degustację sera Camembert na ciepło w aromatycznym tymianku i czosnku.
Składniki:
- 1 Camembert (dla jednej osoby)
- 1 ząbek czosnku
- kilka gałązek świeżego tymianku lub suszonego
- 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
- 1 łyżka miodu kwiatowego (najlepiej lawendowy)
- 1 bagietka (wypiek własny )
Wykonanie:
Ser umieścić bez folii w opakowaniu drewnianym, ponacinać nożem, w otwory włożyć pokrojony w plastry czosnek oraz świeże listki tymianku. Skropić oliwą, miodem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni na około 10 minut. Podawać na gorąco ze świeżą bagietką.
Proponowane wino:
Pinot Blanc 2012, Cave de Beblenheim - Alsace, France
Smacznego et Bon appétit !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz