piątek, 5 września 2014

Camembert zapiekany z czosnkiem i tymiankiem




Camembert zapiekany z czosnkiem i tymiankiem



Polecam dzisiaj degustację sera Camembert na ciepło w aromatycznym tymianku i czosnku.



Składniki: 
  • 1 Camembert (dla jednej osoby)
  • 1 ząbek czosnku 
  • kilka gałązek świeżego tymianku lub suszonego
  • 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia 
  • 1 łyżka miodu kwiatowego (najlepiej lawendowy)    
  • 1 bagietka (wypiek własny
Wykonanie:

Ser umieścić bez folii w opakowaniu drewnianym, ponacinać nożem, w otwory włożyć pokrojony w plastry czosnek oraz świeże listki tymianku. Skropić oliwą, miodem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni na około 10 minut. Podawać na gorąco ze świeżą bagietką.



  











Proponowane wino:
 Pinot Blanc 2012, Cave de Beblenheim - Alsace, France




Smacznego et  Bon appétit !
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...