Naleśniki z karmelizowanym ananasem
Składniki:
- Naleśniki (przepis tutaj)
- 1 dojrzały ananas
- 4 łyżki miodu kwiatowego
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 2 szczypty cynamonu
- 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich
Wykonanie:
Okroić ananasa ze skóry, odkroić boki, zostawić twardy środek (niejadalny). Plastry ananasa pokroić w kosteczkę. Na rozgrzanym miodzie smażyć ananasa, z odrobiną cukru i cynamonu, karmelizować kilka minut. Ananas powinien pozostać lekko chrupiący. Na osobnej patelni zmielone na drobne kawałeczki orzechy włoskie uprażyć z odrobiną cukru trzcinowego dla nadania im słodyczy.
Przełożyć naleśnika konfiturą, a następnie oprószyć uprażonymi na słodko orzechami włoskimi.
Smacznego!
Mniam, karmelizowany ananas - to musi być dobre:)
OdpowiedzUsuń