Figi z kozim serem na francuskim cieście
Przystawka i deser. Owoce, ser, miód i ciasto.
Zapraszam.
Składniki:
- około 400 g świeżych fig
- 1 kozi ser Président (rolada i jeden z moich ulubionych)
- 1 ciasto francuskie
- miód kwiatowy
- 1 garść uprażonych migdałów
Wykonanie:
Wyłożyć ciasto na formę, poprzekłuwać widelcem, włożyć do pieca rozgrzanego do 200 stopni na 10-15 minut (dobrze jest wyłożyć ciężkimi kamyczkami na papierze do pieczenia, albo może to być suszona fasola?). Figi dobrze opłukać, odkroić czubki, a następnie przekroić w krążki, ser kozi również w krążki. Dno podpieczonego ciasta wysmarować miodem, następnie ułożyć na przemian figi z serem. Piec kolejne 10-15 minut (w zależności od pieca, ciągle pod okiem). Po upieczeniu posypać uprażonymi migdałami i udekorować liśćmi świeżej mięty (można skropić jeszcze miodem).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz