Łosoś wędzony z kaparami na przystawkę
Składniki:
- 200 g wędzonego łososia (dla dwóch osób)
- 1 łyżka kaparów
- 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia (u mnie BIO)
- 1/2 limonki
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- kilka gałązek szczypiorku
- kolorowy pieprz
Wykonanie:
Ułożyć płaty łososia na półmisku. W osobnej misce zmieszać ze sobą oliwę, sok z limonki (1 łyżka), musztardę do otrzymania aksamitnej emulsji. Dodać do sosu kapary. Delikatnie polać nim łososia. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Przyozdobić posiekanym szczypiorkiem oraz limonką.
Proponowane wino do łososia wędzonego : Alsace Gewurztraminer, Alsace Pinot Gris (Tokay), Alsace Riesling.
Smacznego!
Miło mi :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam !