Carpaccio z pieczonych buraków z kozim serem
Polecam na przystawkę carpaccio z pieczonych buraków z kozim serem w połączeniu z wyborną oliwą z pierwszego tłoczenia, ciemnym octem balsamicznym, miodem wielokwiatowym oraz uprażonym sezamem.
Zapraszam.
Składniki:
- 4 buraki (u mnie typ podłużny)
- 1 kozi ser Président (rolada)
- 2 łyżki uprażonego sezamu
- 1 szczypta soli morskiej
- 1 szczypta pieprzu świeżo mielonego
- 2 łyżki miodu wielokwiatowego
- 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia (u mnie BIO)
- 1 łyżka octu balsamiczny ciemnego
Wykonanie:
Buraki opłukać, przełożyć do folii do pieczenia, zapiąć, ułożyć w żaroodpornym naczyniu i piec około 1 godziny i 15 minut, w zależności od pieca przy 200 stopniach. Po wystudzeniu, obrać ze skóry, a następnie pokroić w cienkie plastry. Ułożyć je na półmisku, a pomiędzy kawałki cudownego i aksamitnego koziego sera Président. Lekko oprószyć solą morską, pieprzem, skropić oliwą, ciemnym octem balsamicznym i miodem. Na koniec przyozdobić uprażonym sezamem oraz świeżymi liśćmi mięty.
Smacznego!
Kusi mnie to połączenie, świetny przepis ...
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy :))
Dziękuję i polecam gorąco !
Usuńbardzo fajna przystawka i na pewno by mi zasmakowała, bo lubię buraczki ;)
OdpowiedzUsuń