sobota, 21 grudnia 2013

Cykoria zapiekana w kremowym sosie serowo - śmietanowym




Cykoria zapiekana w kremowym sosie serowo - śmietanowym



Proporcje dla dwóch osób:
  
Składniki:
  •  4 cykorie
  • 100 g kremowego sera francuskiego (Crémeux de Normandie)
  • 10 plastrów dobrego żółtego sera
  • 40 g masła
  • 200 ml słodkiej śmietanki
  • 1 szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 2-3 szczypty soli morskiej
  • 2 szczypty świeżo zmielonego pieprzu
  • 3 szczypty papryki słodkiej
  • kilka gałązek świeżej natki pietruszki
Wykonanie:

Umytą, osuszoną i przekrojoną wzdłuż na pól cykorię ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Przyprawić delikatnie solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na każdej polówce położyć plastry kremowego sera francuskiego, oraz masła, zalać śmietanką. Przykryć całość plastrami dobrego sera żółtego i oprószyć słodką papryką. Piec w temperaturze 180 stopni około 35 minut. Na talerzu ozdobić świeżą natką pietruszki.






Smacznego!

1 komentarz:

  1. Niech się spełnią Bożonarodzeniowe życzenia,
    Te trudne i łatwe do spełnienia.
    Niech się spełnią te duże i małe,
    mówione głośno lub nie mówione wcale.
    Życzę wszystkim miłośnikom dobrej kuchni zdrowych, radosnych i spokojnych świąt.

    OdpowiedzUsuń

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...