Cykoria zapiekana w kremowym sosie serowo - śmietanowym
Proporcje dla dwóch osób:
Składniki:
- 4 cykorie
- 100 g kremowego sera francuskiego (Crémeux de Normandie)
- 10 plastrów dobrego żółtego sera
- 40 g masła
- 200 ml słodkiej śmietanki
- 1 szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
- 2-3 szczypty soli morskiej
- 2 szczypty świeżo zmielonego pieprzu
- 3 szczypty papryki słodkiej
- kilka gałązek świeżej natki pietruszki
Wykonanie:
Umytą, osuszoną i przekrojoną wzdłuż na pól cykorię ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Przyprawić delikatnie solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na każdej polówce położyć plastry kremowego sera francuskiego, oraz masła, zalać śmietanką. Przykryć całość plastrami dobrego sera żółtego i oprószyć słodką papryką. Piec w temperaturze 180 stopni około 35 minut. Na talerzu ozdobić świeżą natką pietruszki.
Smacznego!
Niech się spełnią Bożonarodzeniowe życzenia,
OdpowiedzUsuńTe trudne i łatwe do spełnienia.
Niech się spełnią te duże i małe,
mówione głośno lub nie mówione wcale.
Życzę wszystkim miłośnikom dobrej kuchni zdrowych, radosnych i spokojnych świąt.