Bûche de Noël au chocolat
Tradycyjne ciasto wigilijne w kształcie polana drewna, spożywane tuż po pasterce we Francji i innych krajach.
Składniki na biszkopt:
- 125 g cukru
- 4 jajka
- 100 g maki pszennej
- 60 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
Składniki na krem czekoladowy:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka cieplej wody
- 60 g masła
- 150 g cukru pudru
Wykonanie:
Do jednej miski wybić żółtka, do drugiej białka. Do żółtek dodać cukier, mieszać do uzyskania kremu, dodać masło, mąkę, proszek do pieczenia, mieszać. W drugiej misce, ubić białka ze szczyptą soli na sztywną masę, dodać ją do masy kremowej. Ułożyć na papierze do pieczenia wcześniej wysmarowanym masłem. Piec w temperaturze 180 stopni 12 minut. Następnie zwinąć w rulon razem z papierem. W tym czasie, w kąpieli wodnej roztopić czekoladę. W misce ubić masło z cukrem, dodać roztopioną czekoladę. Rozwinąć roladę, wysmarować kremem czekoladowym i zwinąć ponownie. Całość wysmarować masą wraz z odciętym czubkiem.
Joyeux Noël et bon appétit !
och, wygląda wprost oszałamiająco!
OdpowiedzUsuń