Smażony amur w sosie śmietanowym ze szpinakiem i gorgonzolą
Wspaniała soczysta i delikatna o białym mięsie ryba.
Szybka i łatwa w przygotowaniu.
Również alternatywa na polską wigilijną kolację.
Zapraszam.
Proporcje dla dwóch osób:
Składniki:
- 500 g świeżego amura
- 1 cytryna
- sól morska
- pieprz
- oliwa (do smażenia)
- 2 ząbki czosnku w skorupce
Sos śmietanowy ze szpinakiem i gorgonzolą:
- 200 g śmietany kremówki
- 1 garść świeżego szpinaku
- 1 szalotka
- 30 g masła
- 1/2 cytryny
- 2-3 szczypty soli morskiej
- 2 szczypty pieprzu
- 1/2 łyżeczki cukru
- 50 g sera gorgonzola
Wykonanie:
W odpowiednim niewielkim garnku roztopić masło, dorzucić posiekaną szalotkę, lekko posolić, oprószyć cukrem, dorzucić umyty uprzednio i pokrojony szpinak. Dolać śmietankę, a następnie dorzucić pokrojony ser gorgonzola, doprawić pieprzem, zredukować sos.
Rybę umytą i osuszoną, pokrojoną w kawałki skropić cytryną, przyprawić solą i pieprzem, odstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie rybę osuszyć i smażyć na oliwie wraz z ząbkami czosnku zaczynając od strony skóry i z każdej po 3-4 minuty.
Gotowe.
Życzę smacznego.
wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńI smakuje :)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozdrawiam !
Chrupiaca skorka i delikatne mieso - istna poezja ! :)
OdpowiedzUsuńSzkoda tylko , że autorka podała przepis na sos i co z tym sosem należy zrobić , a nie podała jak przyrządzić rybę , która tym sosem ma być polana. No , ale to drobiazg. Jak widać z komentarzy, wszystkim bardzo smakuje.
OdpowiedzUsuń"Rybę umytą i osuszoną, pokrojoną w kawałki skropić cytryną, przyprawić solą i pieprzem, odstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie rybę osuszyć i smażyć na oliwie wraz z ząbkami czosnku zaczynając od strony skóry i z każdej po 3-4 minuty."
UsuńPozdrawiam.
Eu nem sabia que existia seu site, encontrei por sorte
OdpowiedzUsuńna web e gostei muito. Continue desse jeito.