piątek, 10 maja 2013

Szparagi zielone z sosem winegret (Vinaigrette)





Szparagi zielone z sosem winegret (Vinaigrette)


Wspaniała, smaczna i bogata w witaminy przystawka wiosenna w towarzystwie sosu winegret. Bardzo dobry dodatek do mięs, serów, jaj czy ryb. Osobiście lubię delektować się nimi bez dodatków.



Składniki:
  • 500 g świeżych zielonych szparagów
  • sól morska  

Sos winegret:
  • 2 łyżki octu balsamicznego z białego wina
  • 4,5 łyżek oliwy
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon (ja dodałam musztardę wyrabianą tradycyjnie również z Burgundii z gorczycą i białym winem o bardzo ciekawym smaku co wzbogaciło mój sos.
  • szczypta soli morskiej (nie jest konieczne)
  • szczypta pieprzu
  • pęczek świeżego szczypioru

Wykonanie:

Myjemy nasze szparagi, odcinamy końcówki i obieramy odpowiednią obieraczką do połowy każdą sztukę, delikatnie aby nie uszkodzić struktury szparagi. Wrzucamy je związane grubą nitką do gotującej się i lekko posolonej wody. Gotujemy tylko 5 minut. Przekładamy do bardzo zimnej wody na chwilkę hartując w ten sposób nasze szparagi, a następnie układamy je na naszych talerzach. Sos winegret przygotowujemy w osobnej miseczce wlewając ocet balsamiczny, dodając łyżeczkę musztardy i powoli wlewając oliwę mieszamy energicznie na gładką, aksamitną emulsję. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem (osobiście nie solę ponieważ musztarda i oliwa są dla mnie odpowiednio słone). Na koniec dodaję pokrojony świeży szczypior akcentując w ten sposób upragnioną i bardzo piękną wiosnę.








Polecane wino do tego dania to Muscat d’Alsace.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz