środa, 3 kwietnia 2013

Przystawka z wędzonego łososia, awokado, serka ricotta i chrzanu





Przystawka z wędzonego łososia, awokado, serka ricotta i chrzanu




Proporcje dla dwóch osób:

Składniki:
  • 100 g łososia wędzonego
  • pól awokado
  • 100 g serka ricotta
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta pieprzu
  • kilka gałązek świeżego kopru
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • jeden niewielki korzeń chrzanu (można zastąpić gotowym produktem, około 1 łyżeczki)
Wykonanie:

W jednej miseczce mieszamy serek ricotta z jogurtem, przyprawami, posiekanym koprem i startym chrzanem i odrobiną świeżo wyciśniętego soku z cytryny (około jednej łyżki) odstawiamy. Łososia kroimy w małe paseczki, awokado na drobna kostkę, pomidorki na ćwiartki. W małych szklaneczkach układamy od spodu najpierw łososia, jedną warstwę, następnie naszą masę serową, awokado, kolejną warstwę łososia, masę serową i na samej górze łosoś wraz z uroczymi pomidorkami i koprem do ozdoby.















Smacznego!

4 komentarze:

  1. ooo, właśnie niedawno wspominałam, że za mało chrzanu jemy, że głównie na Wielkanoc a tu proszę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dziękuję za miłe komentarze, a propos chrzanu, tarłam go we łzach ;) ale dałam radę!
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Rzeczywiscie wyglada zjawiskowo !

    OdpowiedzUsuń

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...