środa, 29 maja 2013

Roladki z bakłażana nadziewane kozim serem, swieżą bazylią i suszonymi pomidorami



Roladki z bakłażana nadziewane kozim serem, świeżą bazylią i suszonymi pomidorami

Zapraszam na smaczną przystawkę z bakłażana w innej odsłonie. Tym razem z kozim serem, jakże delikatne w smaku. Polecam !

Składniki:
  • 1 bakłażan
  • 150 g koziego sera
  • 1 garść świeżych liści bazylii
  • oliwa z oliwek
  • sól morska
  • 1 szczypta pieprzu czarnego
  • papier kuchenny
Wykonanie:

Bakłażana myjemy, odkrajamy końcówkę i kroimy go na plastry wzdłuż. Solimy każdy z osobna i odstawiamy na chwilę, by pozbyć się goryczki. Następnie myjemy je i układamy na papierze kuchennym i osuszamy. Na rozgrzanej oliwie obsmażamy plastry z obydwu stron na rumiany kolor i bardzo ważne odsączamy z tluszczu na papierze kuchennym. W osobnej miseczce mieszamy ser z łyżką dobrej oliwy z oliwek, kilkoma suszonymi pomidorami, liśćmi bazylii, szczyptą soli (nie ma konieczności  gdyż ser jest wystarczająco słony). Na koniec dodajemy pieprz (najlepiej świeżo zmielony). Smarujemy każdy plaster nasza masą i zwijamy w roladkę.  Ozdabiamy na talerzu pomidorkami koktajlowymi i serwujemy.


Smacznego.

3 komentarze:

  1. Ale fantastycznie wyglądają i taki pyszne smaki ;) !

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomyslowe, efektywne i nade wszystko pyszne ! :D

    OdpowiedzUsuń