środa, 29 maja 2013

Roladki z bakłażana nadziewane kozim serem, swieżą bazylią i suszonymi pomidorami




Roladki z bakłażana nadziewane kozim serem, świeżą bazylią i suszonymi pomidorami



Zapraszam na smaczną przystawkę z bakłażana w innej odsłonie. Tym razem z kozim serem, jakże delikatne w smaku. Polecam !



Składniki:
  • 1 bakłażan
  • 150 g koziego sera
  • 1 garść świeżych liści bazylii
  • oliwa z oliwek
  • sól morska
  • 1 szczypta pieprzu czarnego
  • papier kuchenny
Wykonanie:

Bakłażana myjemy, odkrajamy końcówkę i kroimy go na plastry wzdłuż. Solimy każdy z osobna i odstawiamy na chwilę, by pozbyć się goryczki. Po chwili papierem kuchennym wycieramy dokładnie każdy plaster albo płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy. Na rozgrzanej oliwie obsmażamy plastry z obydwu stron na rumiany kolor i bardzo ważne odsączamy z tłuszczu na papierze kuchennym. W osobnej miseczce mieszamy ser z łyżką dobrej oliwy z oliwek, kilkoma suszonymi pomidorami, liśćmi bazylii, szczyptą soli (nie ma konieczności gdyż ser jest wystarczająco słony). Na koniec dodajemy pieprz (najlepiej świeżo zmielony). Smarujemy każdy plaster nasza masą i zwijamy w roladkę.  Ozdabiamy na talerzu pomidorkami koktajlowymi i serwujemy.







Smacznego.

3 komentarze:

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...