Cukinia zapiekana z sosem pomidorowym i serem, podana z purée ziemniaczano- cukiniowym
Czas na cukinie.
Składniki:
- 2 cukinie
- 200 g pasty pomidorowej
- 4 ząbki czosnku
- 1 szalotka
- sól morska
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 szczypta pieprzu cayenne
- oliwa
- oregano
- 150 g mozzarelli
Cukinie umyć, osuszyć, przekroić na pół, wydrążyć miąższ. Do rozgrzanej oliwy (2-3 łyżki) wrzucić posiekaną szalotkę, czosnek oraz miąższ z cukinii. Przyprawić. Dodać pastę pomidorową, chwilę gotować do połączenia składników. Każdą polówkę cukinii wypełnić uzyskanym sosem pomidorowym, posypać dowolnym dobrym serem (u mnie akurat była dostępna mozzarella). Ułożyć łódeczki w naczyniu żaroodpornym, wcześniej natłuszczonym oliwą. Wstawić do piekarnika na 30 minut. Piec w temperaturze 200 stopni. Można regulować czas pieczenia według preferencji własnego pieca. Jako dodatek proponuje purée ziemniaczano - cukiniowe. Przepis tutaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz