niedziela, 7 czerwca 2015

Roladki z bakłażana nadziewane białym serem




Roladki z bakłażana nadziewane białym serem


Jedna z moich ulubionych przekąsek na zimno. W sam raz na upalne dni. Wcześniej prezentowałam roladki z bakłażana z nadzieniem z koziego sera, które również polecam oraz z nadzieniem z sera ricotta. 
Każde danie z tym smacznym i uroczym warzywem cenię sobie i zapraszam do ich przyrządzania i kosztowania.
Dla osób niejedzących mięsa wspaniały i zdrowy zamiennik.



Składniki:
  • 2 bakłażany
  • 200 g białego sera (u mnie chudy)
  • 1 garść świeżych liści bazylii
  • 1 garść świeżych liści oregano
  • sol morska
  • biały pieprz
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • oliwa

Wykonanie:


Umyte, osuszone bakłażany pokroić w plastry wzdłuż (1 cm), oprószyć solą, odstawić na 15 minut. Każdy plaster osuszyć papierem kuchennym, a następnie obsmażyć z każdej strony na oliwie, przełożyć na papier kuchenny, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Do sera dodać 3 ząbki czosnku, liście bazylii i oregano (może być również tymianek), posolić (2 szczypty) i oprószyć pieprzem (2 szczypty), dolać 1 łyżkę oliwy z pierwszego tłoczenia oraz świeżo wyciśnięty sok z cytryny, całość zmiksować na kremową masę. Każdy plaster bakłażana posmarować nadzieniem i zwinąć w roladkę. Przed podaniem schłodzić w lodówce.


1 komentarz:

  1. Wygląda bardzo smacznie, ja ostatnio mam bzika i do wszystkiego dodaję masło tahini :)

    OdpowiedzUsuń

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...