Kasza manna na mleku z laską wanilii
Kto pamięta ten deser z dzieciństwa, gotowaną kaszkę manną, również znaną jako grysik? ;)
Powracamy do wspomnień i delektujemy się :)
Może to być dobry pomysł na zimowe i niedzielne popołudnie.
Proporcje na 3 osoby.
Składniki:
- 250 ml mleka
- 3,5 łyżki kaszy mannej
- 2 łyżki cukru (u mnie trzcinowy)
- 1 laska wanilii
Posypka do deseru:
- 1 szczypta prażonych i mielonych ziaren lnu (akurat jestem w posiadaniu)
- pól łyżeczki kakao
- pól łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 łyżka płatków migdałów
Wykonanie:
Zagotować mleko z podanymi proporcjami w przepisie, dołączając zawartość wanilii i jej laskę.
Gotować na małym ogniu cały czas mieszając do osiągnięcia gęstej masy. Pozbyć się laski wanilii, przełożyć do pojemniczków, przyozdobić przygotowaną posypką.
Deser smakuje na gorąco jak i na zimno.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz