środa, 11 marca 2015

Pieczona papryka faszerowana kozim serem






Pieczona papryka faszerowana kozim serem



Składniki:
  •  500 g papryki szpiczastej 
  • 500 g koziego sera 
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1 szczypta soli morskiej
  • 1 szczypta czerwonego pieprzu
  • 1 szczypta rozmarynu
  • 1 szczypta tymianku
  • 1 szczypta oregano
  • 1 szczypta bazylii
  • 1 pęczek świeżego tymianku  
Wykonanie: 

Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z ziaren. Ser zmiksować z jajkiem, suszonymi przyprawami, solą, pieprzem, jedna łyżką oliwy. Każdą paprykę wypełnić kremową masą serową, spiąć wykałaczką i ułożyć w żaroodpornym naczyniu, skropić oliwą. Piec w nagrzanym piekarniku do 200°C przez około 30 minut. Przed podaniem przyozdobić świeżym tymiankiem. Podawać wedle uznania, u mnie jest to ryż Thai Jasmine. Dobrze skomponowany sos pomidorowy może być smacznym dodatkiem do tego dania. Tak przygotowana papryka jest również wspaniałą przekąską na zimno. 







Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...