Pieczona papryka faszerowana kozim serem
Składniki:
- 500 g papryki szpiczastej
- 500 g koziego sera
- 1 jajko
- 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
- 1 szczypta soli morskiej
- 1 szczypta czerwonego pieprzu
- 1 szczypta rozmarynu
- 1 szczypta tymianku
- 1 szczypta oregano
- 1 szczypta bazylii
- 1 pęczek świeżego tymianku
Wykonanie:
Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z ziaren. Ser zmiksować z jajkiem, suszonymi przyprawami, solą, pieprzem, jedna łyżką oliwy. Każdą paprykę wypełnić kremową masą serową, spiąć wykałaczką i ułożyć w żaroodpornym naczyniu, skropić oliwą. Piec w nagrzanym piekarniku do 200°C przez około 30 minut. Przed podaniem przyozdobić świeżym tymiankiem. Podawać wedle uznania, u mnie jest to ryż Thai Jasmine. Dobrze skomponowany sos pomidorowy może być smacznym dodatkiem do tego dania. Tak przygotowana papryka jest również wspaniałą przekąską na zimno.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz